2019. Február 21. | Eleonóra
Előző

Ricky Martin...

Következő

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva...

Lukas Hnath: Nóra II. rész

Kopogtatnak. Az ajtó nyílik, mögötte Nóra áll – tizenöt évvel azután, hogy Ibsen nagy botrányt kavart és betiltott klasszikusában becsapta maga mögött.

Miért jött? Mi történt vele azóta? Megérte kivívnia függetlenségét? Mit akar azoktól, akiket akkor elhagyott? Mit szólt hozzá a társadalom? És mit szólunk hozzá mi, a 21. században? 


A fiatal szerző friss darabja tavaly hatalmas kritikai és közönségsikert aratott hazájában, a Broadway valóságos szenzációja volt. Sziporkázó humorral és nagy emberismerettel tárja elénk a színháztörténet egyik legzajosabb ajtócsapásának utóhatásait.

 

Már itthon is látható a Broadway 2017-es évad kiemelkedő sikerprodukciójának hazai ősbemutatója Galgóczy Judit rendezésében.  Ibsen Babaházának folytatásában Kováts Adél, mint Nóra 15 év után visszatér a családjához, ahol előre nem látható nézőpontokkal, helyzetekkel kerül szembe. Csankó Zoltánhoz (Torvald), László Lilihez (Emmy) és Bodnár Erikához (Anne Marie).

 

A kritika így fogalmaz: „Az Orlai Produkció előadásának - mely ősszel beköltözik végleges otthonába, a Belvárosi Színházba - van egy legnagyobb, mondhatni, mindent elsöprő erénye, ez pedig Nóra szerepében Kováts Adél alakítása. A szerző hálás lehet a színésznőnek azért a kompakt, rétegzett, sűrű alakért, aki mindjárt a legelső pillanatban egyszerre tétován és magabiztosan, elszántan és aggodalmasan, de leginkább kíváncsian megáll a nyitott ajtóban. Igen: ez Nóra; az a Nóra, aki egykor, egy örökkévalósággal korábban Torvald hajasbabája (tudom: torkos kismadara) volt, és ezt nem felejtette el. Kováts Adél játéka elűzi, vagy inkább eltakarja a darab "papírszagát"…”

 

Szereplők: Nóra : Kováts Adél, Torvald – Csankó Zoltán, Anne Marie – Bodnár Erika, Emmy - László Lili,  díszlet: Juhász Katalin, jelmez: Szakács Györgyi, rendező munkatársa: Skrabán Judit, rendező: Galgóczy Judit, fordító: Zöldi Gergely, producer: Orlai Tibor

 

Helyszín és időpont Belvárosi Színház, 2018. szeptember 2., 8., 13., október 12., 13., 24.

 

  

 

Előző

Ricky Martin...

Következő

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva...

Kövess minket!