2020. Augusztus 15. | Mária

Krisna-völgyi búcsú

A Krisna-völgyi búcsú Magyarország legnagyobb dohányfüst- és alkoholmentes vegetáriánus fesztiválja, amelyet idilli környezetben, egy ökofaluban rendeznek meg. Minden évben július 3. hétvégéjére esik ez az ünnep, az aratás utáni, és Krisna születésnapja előtti időszakra. Ekkorra a mezőgazdasági tennivalók legnagyobb részét már lezárták, és néhány hétig a belső munkálkodásra, a spirituális önfejlesztésre helyezik a hangsúlyt.

 

Civilizációnk egyre sürgetőbb kihívásai egyszerre kiáltanak elméleti és gyakorlati megoldások után. Egyénként, saját családunk és a társadalmunk tagjaként egyaránt érezhetjük ezt a növekvő feszültséget. Soha ennyire nem volt még fontos a krisnás ökofalvak mottója: „Egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás”. Ennek megvalósításába nyerhetünk bepillantást e látogatás során.

 

A Bhagavad-gítá évében Krisna-völgy bakancslistás helyszín

 A Krisna-völgyi búcsú mindig egyedülálló élmény. Azok, akik egyszer ellátogattak oda, szinte minden évben visszanéznek egy-egy napra, merthogy egyetlen nap nem is elég minden látnivalóra, ha valóban szeretnénk megismerkedni a 280 hektáron elterülő Völgy titkaival.

A háromnapos fesztiválon a látogatók megismerkedhetnek az ökofalu életének minden szegmensével, mind az ősi hindu irásokon alapuló természetközeli életmód és az önfenntartás, mind pedig India lelki kultúrájának legvonzóbb területeivel. A szellemi elit által méltán elismert és India Bibliájaként emlegetett hősköltemény, a Bhagavad-gítá és annak minden bölcsessége megelevenedik itt a szemünk előtt.

 

A Völgybe a leutazás történhet autóval vagy busszal, a területen belül már ökrös szekérrel, kisvasúttal vagy gyalogszerrel lehet körbejárni. A számtalan érdekes program, egésznapos színpadi műsor, az iskolában elérhető gyermekfoglalkozások mellett a biotermékek is sok érdeklődőt vonzanak.

 

Szinte lehetetlen minden érdekességet magunkba szívni ezen a helyen, de van néhány élmény, amit egészen biztosan látni, érezni kell: 

Holi, a Színek Fesztiválja pénteken

Azoknak, akik már a pénteki napon el tudnak látogatni a Völgybe, érdemes váltóruhát is csomagolni, és beállni a Holiba. A festéklövészet mulatsága Indiából ered, Krisna és barátai is ezt játszották 5300 évvel ezelőtt Vrindávanban. A color party végeredménye számtalan színesre batikolt ruhadarab, a felismerhetetlenségig festékes mókás arcok, és persze a feledhetetlen élmény.

 

Indiai védikus esküvő szombaton és vasárnap

A leggyönyörűbb és legmeghittebb esemény minden évben az indiai védikus esküvő. A házasulandó hívők általában a fesztiválok napjaira tűzik ki a ceremónia idejét, mivel az indiai tradíció szerint különösen nagy áldást jelent, ha a menyegzőn óriási vendégsereg vesz részt. A hagyományos tűzceremóniát szakavatott bráhmanák, papok végzik. Az ünnepségen való részvétel mindenkire jó szerencsét hoz.

 

Hogyan élnek Krisna-völgyben? Családi ház  látogatás naponta…

Mivel a legtöbb turista a Völgyben élők életmódjára, mindennapjaik folyására, gyakorlati részletekre kíváncsiak a látogatások során, egy kedves szerzetespár idén is megnyitja otthonát az érdeklődők előtt. A betekintésen a krisnás házaspár a hétköznapi életük műhelytitkaiba is beavatják a látogatókat.

 

A vegán konyha végeláthatatlan remekei

Ha van valami, amit mindenki tud a Krisna-hívőkről, az az, hogy igazi konyhavallást képviselnek, ételt osztanak és igazán remek, karakteres ízű vegetáriánus ételeket szolgálnak fel rendezvényeiken. A Búcsúban nemcsak a tradicionális indiai fűszeres, csípős fogásokat kóstolhatják meg a vendégek, hanem a Völgy adottságaiból fakadóan szabadtűzön és tandoori kemencében sült ételeket, mediterrán finomságokat, és vegán palacsintát, kürtőskalácsot, pizzát, lepényeket is. Aki hűsölne inkább, persze a mennyei vegán fagylaltot is kipróbálhatja.

 

Bölcsesség és Szépség Sziget – ahol kicsit eltűnünk…

A Búcsú nem lenne teljes a Bölcsesség Szigete nélkül, ahol a Bhagavad-gítán alapuló filozófiai előadásoktól és kérdezz-felelek programoktól kezdve a tradicionális viselet, a mantrameditáció vagy éppen a lepénysütés kipróbálásán keresztül bárki átélheti, milyen a Krisna-hívők bőrébe bújni. Ha valaki a sorsát szeretné jobban megérteni, kipróbálhatja a Reinkarnációs Szerepjátékot, vagy a Karmalabirintust is. A hölgyek valószínűleg itt nem állnak meg, a Szépség Szigeten zajló hennafestés és a sokféle egzotikus ékszer és ruhadarab ugyanis ellenállhatatlan erővel vonzza őket … – nem csoda.

 

Őskohász bemutató

Somogy megyében már a X. században jelentős vaskohászat folyt (Somogyfajsz, Somogyvámos, Bogát, stb.). Őseink az avaroktól sajátították el a bucakemencékben történő vas előállításának módszerét. Dr. Thiele Ádámmal, a BME adjunktusával most korhű módon bemutatjuk, hogyan készítették őseink 1000 évvel ezelőtt ezen a helyen a vasat. Szombaton kerül sor az őskohó építésére, kiszárítására, vasárnap pedig a vasoxid kohósítása, a kohó kibontására, az izzó vas tömörítésére, és végül a kovácsolásra. Igazi skanzen-élmény.

 

Szövés-fonás bemutató és vásár

Tudod, hogyan kell tilolni, gerebenezni, szálat fonni és szőni, gyapjút kártolni, valamint karkötőt, táskát és szőnyeget készíteni? Gyere és csináljuk együtt! A Krisna-völgyi szerzetesek önellátásra törekvő lépéseinek titkát leshetjük el, ha kíváncsiak vagyunk a saját ruhaneműnk elkészítésének rejtelmeire.

 

Helyszín és időpont: Somogyvámos, július 19-21

 

Kövess minket!