2018. Július 21. | Dániel, Daniella

Japán Nap Szombathelyen

Szeretné egy napig Japánban érezni magát? Belekóstolni a távoli szigetország ízeibe? Kortyolni a hagyományos szertartáson elkészített, a rizsföldek üdeségét idéző, számunkra szokatlanul kesernyés zöldteát, vagy a párás pohárban kínált szakét, netán a „kontyalávaló” finom szilvabort? Természetesen azután, hogy letesztelte, melyik ízlik jobban, a sushi, a miso leves, avagy a tempura. Az első, a rizsfalatkákat megkoronázó sokféle nyers hal, a japánok alaplevese, a miso, amelyben az előre megpárolt zöldségeket és tofut „behabarják” az erjesztett babból készült pasztával, a harmadik pedig a párizsias bundában (lisztben és tojásban) megforgatott, majd forró olajban kisütött sokféle hal, tengeri herkentyűk és zöldségdarabkák.

 

Nos, mindezt, illetve ennél sokkalta több érdekes programot kínál a Japán Nap Szombathelyen. Az Agora Kulturális Központban hét helyszínen várják az érdeklődőket, akik többek között kardvívó, kyudo, karate és judo bemutatót nézhetnek meg, szakszerű mesterek beavatják őket a bambuszvágás, az Urasenke teaszertartás, a kagyló és dobócsillag, valamint a kokeshi baba és az origami készítés rejtelmeibe. Bárki készíttethet magának japán frizurát és arcfestést, rajzolhat anime-t (japán rajzfilm figurát), de tanulhatnak a távol-keleti konyha hagyományos és új irányzataiból, elleshetik a „szépírás művészete” a kalligráfia fogásait

 

Az illusztrációkkal kísért előadásokon hallanak az évszázados gyilkos belharcokat lezáró, az ország felvirágzását hozó Edo-korszakról, a hagyományos japán esküvő sajátosságairól, majd felpróbálhatnak különböző viseleteket is. Ízelítőt kapnak a híres, tradicionális legyezőtáncból, de lesz filmvetítés és kóstolással egybekötött italbemutató is. A sok érdekesség koronája kétségkívül a Párizsból érkező fotóművész, Nagaoka Hidebumi workshop-ja, aki modellcsapatával a gyakorlatban mutatja be a hajadonok lebegő ujjú kimonójának professzionális fotózását. A furisode fényképezés fogásainak megtekintése egyedülálló lehetőséget kínál nemcsak az amatőröknek, hanem a szakma kiválóságainak is.

 

Helyszín és időpont: Szombathely, Agora Kulturális Központ, 2017. október 7.

Kövess minket!