2019. Április 20. | Tivadar
Előző

Harlem Gospel – Aretha Franklin emlék...

Következő

Molnár Ferenc: Riviéra...

Hello, Dolly!

Világhírű musical elevenedik meg a Miskolci Nemzeti Színház színpadán! Szőcs Artur rendezésében láthatja a közönség a Hello, Dolly!című előadást.  Az örökzöld musical népszerű dallamaival önfeledt kikapcsolódást ígér, és rámutat, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni.

 

Dolly, a korán megözvegyült asszony a legtehetségesebb házasságszerző; mindenkinek társat talál. Ő maga viszont magányosan él. Ezért elhatározza, hogy legújabb ügyfelét, Horace Vandergeldert megszerzi magának. A legkülönbözőbb őrült ötleteket eszeli ki, hogy meggyőzze Horace-t: ő az egyetlen asszony, aki egyáltalán szóba jöhet társkeresés céljából. Miközben ezen dolgozik, csak úgy mellékesen segít másoknak is rátalálni a boldogságra. Az örökzöld musical népszerű dallamaival önfeledt kikapcsolódást ígér, és rámutat, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni.

 

A rendező, Szőcs Artur elmondta, ha van egy színházban két olyan színésznő, mint Nádasy Erika és Seres Ildikó (váltott szereposztásban a címszerepet játsszák) akkor nem is kérdés, hogy a Hello, Dolly! bekerül a repertoárba. – Egy rendezőtől hallottam valamikor azt a mondatot, hogy a színháznak olyannak kell lennie, mint a legjobb étteremnek: akkor kínáljon spárgát, amikor annak szezonja van. Mi azért vettük elő ezt a musicalt, mert két nagyszerű színésznőnk van erre a szerepre, egy nagyon erős férfi karakterünk Gáspár Tibor személyében, a társulat pedig minőségi játékkal keretezi a főszereplők történetét – emelte ki Szőcs Artur.

 

Azt azonban hangsúlyozta a rendező, hogy rengeteg munka eredménye az, hogy a nézők egy légies, felhőtlen előadást láthatnak a színpadon. Hozzátette, egy olyan musicalt rendezni, mint a Hello, Dolly! valóban jutalom, és nagy öröm, de mindenki keményen dolgozik azért, hogy a közönség igazán jól szórakozhasson. A látványvilág kapcsán megjegyezte, a klasszikus filmekből – mint a Hello, Dolly!, a New York, New York vagy akár A keresztapa –  nagyon erős képek maradtak meg benne a régi New Yorkról, másrészt pedig a rajzfilmek világa adta az inspirációt a darab képi világához. – Nagy mese és rajzfilm rajongó vagyok – állítja Szőcs Artur. – Emlékszem, már fiatal felnőtt voltam, amikor a szüleim rám szóltak, hogy most már nem kellene mesét olvasnom és rajzfilmeket néznem. A Hello, Dolly! történetében minden korosztály a saját meséjét fedezheti fel. Ha hosszú évekig műsoron lehetne tartani ezt az előadást, azt gondolom, együtt nőhetnének a történettel a fiatalok, és minden korszakukban másként szólna hozzájuk ez a musical.

 

Nádasy Erika elárulta, soha nem volt alkalma még kipróbálni magát primadonna szerepben, de már várta ezt a lehetőséget. – Soha nem voltam hiú, de most nagyon tudok örülni ezeknek a gyönyörű jelmezeknek. A szüleim szerintem azt gondolják, hogy addig nem is igazi színésznő valaki, amíg nem játszott el egy „szépruhás-nagykalapos” szerepet. Most végre szerintük is színész lehet belőlem, és büszkék lehetnek rám – mondja nevetve a színművésznő.

 

A szerepről szólva hozzátette, egyáltalán nem áll távol tőle Dolly karaktere. – A sokszor kissé erőszakos határozottsága, a forgószél természete, humora és öniróniája gyakran emlékeztet saját magamra. Ráadásul Dolly állandóan fecseg, pletykál, de ártatlan mondatai között mindig elrejt verbális atombombákat. Ahhoz, hogy ezek a mondatok a színpadon valóban robbanjanak, nagyon koncentráltnak kell lenni és oda-vissza tudni a szöveget! Ezért technikailag is nagyon komoly munkát jelent megformálni ezt a nőt – meséli Nádasy Erika.

 

Seres Ildikó Jászai-díjas színművésznő szerint minden fifikájával és ravaszkodásával együtt igen szerethető nő Dolly. – Nagy játékos! Bámulatos, hogy manipulálja az embereket, de a tettei mögött nincs ártó szándék. Ez fontos! Házasságszerzésből él, de ez egyben a szenvedélye is. Roppantul élvezi, amit csinál, ő is épp úgy a szakmája bolondja, mint én. Ez mindenképpen közös bennünk! – mondja Seres Ildikó. – Én viszont a való életben kerülöm a játszmákat. Talán ezért is nagy élvezet Dolly bőrébe bújni – tette hozzá.

 

A színművésznőtől megtudtuk, saját édesanyja példája is bizonyítja, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni. – Hasonlóan Dollyhoz, édesanyám is korán vesztette el első férjét, az édesapámat. Sikertelen második házassága után azt gondoltam, soha többé nem fog egyetlen férfira se nézni. Aztán váratlanul jött egy új szerelem. Tízévnyi boldogság, egy második virágkor, ami csodás versek írására ihlette. Egészen közelről láttam tehát, hogy valóban igaz: a szerelmet nem lehet korhoz kötni – mesélte személyes élményeit Seres Ildikó.

 

Szereplők: Nádasdi Erika, Seres Ildikó, Gáspár Tibor, Rózsa Krisztián, Somhegyi György, Litauszky lilla, Horváth Alexandra, Molnár Sándor Tamás, Osváth Tibor, Hegedűs Richárd, Nagy Nándor, Orth Éva, Kocsis Andrea, díszlet: Horesnyi Balázs, jelmez: Kovács Andrea, koreográfus: Lukács Ádám - Kocsis Andrea, vezényel: Cser Adám, Rendező: Szőcs Artur, Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett

 

 

 

Előző

Harlem Gospel – Aretha Franklin emlék...

Következő

Molnár Ferenc: Riviéra...

Kövess minket!