2019. Április 19. | Emma
Előző

Novák Péter: Tititá...

Következő

Karácsonyi Cimborafesztivá...

Fenyő László csellista koncertje

Perényi Miklós óta tudja a modern nagyvilág: Magyarországon nincs hiány kiváló csellistákból, ráadásul úgy tűnik, az utánpótlás is folyamatos. Tíz évvel ezelőtt újabb gordonkaművészünk nyert bebocsátást az „elitklubba”: Fenyő László 2004-ben Kronbergben megnyerte a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyt – a közönség és a kritikusok az egyik legizgalmasabb muzsikusként ünneplik-értékelik őt világszerte.

 

Lélegzetelállító technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhetően minden koncertje különleges élményt nyújt, a zene és a művek új, addig ismeretlen arcait mutatja meg. Fenyő nagyszerű képességeit elsősorban Németországban kamatoztatja: 2001-től 2012-ig a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szólócsellistája volt, 2012-től pedig a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola tanszékvezető professzora.

 

Az Európa-szerte keresett csellista koncertjére rendkívüli művészeket hoz magával – bekezdéseket töltene meg, ha sorolni kezdenénk sikereiket. A moszkvai Gnyeszin Intézet egykori diákja, Eduard Kunz 2000 és 2010 között nem kevesebb mint tizenhárom nemzetközi versenyt nyert meg. A norvég Vilde Frang Bach kettősversenyét Anne-Sophie Mutter oldalán szólaltatta meg európai és amerikai koncertturnén, azóta olyan kamarapartnerekkel játszott, mint Martha Argerich, Jurij Basmet, Renaud és Gautier Capuçon, Gidon Kremer és Leif Ove Andsnes. Sőt, nagyszerű játékát egy szerencsés beugrásnak köszönhetően már láthatta-hallhatta 2012-ben a Müpa közönsége is, Esa-Pekka Salonen karmester és a Philharmonia Zenekar szólistájaként. Szűcs Máté 2011 szeptembere óta minden idők egyik legjobb zenekara, a Berlini Filharmonikusok első szólóbrácsása, ebben a minőségében lép fel alig pár nappal a kamaraestet megelőzően a Müpa híres auditóriumában.

 

A műsoron 20. századi magyar klasszikusok, Bartók, Kodály és Dohnányi egy-egy műve, valamint Brahms magyaros fináléjú g-moll zongoranégyese lesz. A műsor első része a huszadik század kiemelkedő magyar szerzőitől válogat: Bartók I. rapszódiáját egykori „harcostársa”, Kodály hegedűre és csellóra írt duója követi, amely az egyedi vonóspárosítás nem túl bő irodalmának méltán népszerű darabja, majd Dohnányi vonóstrióra írt Szerenádja csendül fel. Azé a későromantikus stílusú zeneszerzőé, aki Brahms a koncert második félidejét kitöltő g-moll zongoranégyesének bravúros, magyaros fináléját egykoron virtuóz zongoraátirat formájában rögzítette gépzongorás felvételen.

 

Helyszín és időpont : Művészetek Palotája,  2014. november 18., 19:30

 

Előző

Novák Péter: Tititá...

Következő

Karácsonyi Cimborafesztivá...

Kövess minket!