2017. December 14. | Szilárda

Egy csodákkal teli élet

Benedekffy Katalin

Már rég nem szokatlan, hogy prózai színészek remekül énekelnek zenés darabokban, vagy épp musicalekben. Az azonban ritka, mint a fehér holló, hogy ezeken túllépve valaki sikeres operaénekes legyen. Benedekffy Katalin ezek egyike.

 

Háromévesen már énekelt a pici székelyföldi falu szülötte, Benedekffy Katalin. Édesanyja a helyi művelődési házat igazgatta, általa az „aranytorkú” kislány többet volt színpadon, mint a játszótéren. Sorsa korán eldőlt.  A pódium természetes közege volt. Nem tudta, de érezte, hogy ez lesz az élete. S mint a mesebeli család legkisebb gyermeke egy szál tarisznyával, de nagy-nagy akarással tizennyolc évesen elindult álmai felé. Rokonok, ismerősök és teli pénztárca nélkül egy kicsiny közösségből a nagyvilágba. A biztonságot adó családi fészekből a teljes bizonytalanságba. Akkori nehézségeiről ma már derűsen, mosolyogva mesél. Az élet kacskaringóit egy ifjú, ám nagy elhatározással bíró lélek könnyedebben veszi, főleg, ha makacs vágya, és önmagában való hite vezeti.

 

„Nem baj, ha éhen halok is, csak megtapsoljanak”

Tanulni kellett. Sokat. Ebben az első állomás a Pesti Magyar Színház (akkoriban Nemzeti Színház a szerk.) volt. Színiakadémiájának elvégzése után Debrecenbe került, hogy egy év alatt négy főszerepben csillogtassa meg tehetségét a prózától az operetten át a musicalig. Ugyanebben az évben csodálatos hangját egy karácsonyi korong örökíti meg, amely még ugyanabban az évben aranylemez lesz. Karrierje a budapesti Thália színházban folytatódik, majd egy győri kitérő után a Fővárosi Operett Színház színpadán több évig a Dada lesz a Rómeó és Júlia nagysikerű musicalben. Végigénekli az operett irodalom gyöngyszemeit. Tapsvihar kíséri a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Cirkuszhercegnő, a János vitéz, a Víg özvegy, a Mágnás Miska, a Denevér, a Cigányszerelem, a Mária főhadnagy, a My Fair Lady, az Operaház fantomja, a Chicago primadonna szerepeiben.

 

Mások tán megelégednének-e gyorsan felfelé ívelő karrierrel, az esténkénti éljenzéssel, ám a költőfejedelem, Kányádi Sándor unokahúgát nem ilyen fából faragták. Sikerei csúcsán is úgy érzi, tanulnia kell, tovább fejlődni, még többet kihozni magából és tehetségéből. Most már csak szimbolikusan, de újra előveszi „tarisznyáját” és elindul az operaénekesi pálya meghódítására. Szerencsecsillaga mutatja az utat. Két világhírű szoprán, Laki Krisztina és Tokody Ilona veszi szárnyai alá, akiktől rengeteget tanul.  Már a kezdetek kezdetén megmutathatja hangját a külföldi közönségnek is. A nemzetközi elismeréseket jelenlegi mesterének, Hamari Júliának köszönheti. 2012-ben megkapja a Báthory Erzsébet c. musical-opera címszerepét, amelyet nagy sikerrel mutatnak be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és Kolozsvárott is. Egy évre rá kitüntetik a „ Mester és Tanítvány” művészeti díjjal.

 

 Az opera világában Mozart Don Giovanni-jának Zerlina szerepével debütál, amelyet a „Szerelmi Bájital” Adinája követ. Számos hazai és külföldi koncertet ad, Amerikától Kanadáig, Ausztriától Németországig, Izraeltől Spanyolországig a világ számos színpadán arat méltán nagy sikert. Újabb csoda történik, meghívást kap az európai zenei élet központjába, a bécsi Staatsoperbe, a társulattal többször turnézik.

            

„Innen csak indulni lehet, s aki indul, visszajöhet…”

… és a hajdani kislány, Benedekffy Kató amikor csak teheti, szívesen tér vissza szülőföldjére. Sok helyütt tart művészeti műhelyfoglalkozást gyerekeknek Székelyföld hagyományairól, népművészetéről. Rendszeresen vállal karitatív feladatot civil szervezeteknél, jótékonysági koncerteket szervez.  „A Népdaltól az operáig” c. önálló estjével járja a világot, dolgozik a Kolozsvári Magyar Operával és a Brassói Román Operával is. Nemrég tért vissza oroszországi fellépéséről ahol önálló operett estjén tovább öregbítette a magyar zeneművészet hírnevét.  Mindezek azt bizonyítják, nem volt hiábavaló a hajdan merésznek tűnő váltás, hogy a sokféle zenei műfaj közül Benedekffy Katalin végleg az operát választotta…

Bayer Ilona


Utánajártunk: Legközelebb június 30-án lép színpadra Székesfehérváron a Belvárosban, a Parlami d’ Amore c. olasz dalesten a kiváló tenor, Domenico Menini partnereként.

Kövess minket!