2019. Március 24. | Gábor, Karina
Előző

A Hammond-orgona mezítlábas királynő...

Következő

Boban Markovics koncert...

Beyn Hayamim koncert

A zenekar ars poétikája: A teremtés és az élet megünneplése, valami nagyon közel-távoli, ismeretlen, de mégis oly ismerős, jobb bemutatása, megismertetése. A zenekar neve, Beyn Hayamim egyik jelentése „Tengerek között”.  Neve más jelentés variációival, maga kínál egy kimeríthetetlen és misztikus értékforrást. Beyn Hayamim egyszerre utal eufemisztikusan Közép-Európára, a zsidóság harmadik felemelkedésének és megerősödésének helyszínére, de jelentheti magát a Szentföldet is, mint tengerek közötti vidéket, vagy akár a teljes földkerekséget.  

 

Alternatívaként még „Napok között”-nek is olvasható, mely olvasat a variánsával magában hordozza azt a kortalan történelmi látásmódot, amit a zenekar képvisel.  A repertoár a teremtés és a benne élő teremtmények lehetőségeiről, a békéről, harmóniáról és a szavak súlyáról és azok teremtő erejéről szól. A dalokhoz Fináli Gábor rabbi fűz magyarázatot. Nem hittérítés, hanem megismertetés a zenekar célja. Az ősi tanítás pozitív, életigenlő üzenetének az átadása és azok által a világ jobbá tétele.

 

A koncerten hallhatjuk, hogyan talál rá a funky a progresszív világzenére. A Beyn Hayamim  sokszínű és összetett zenéjében az izraeli örökzöld dallamok együtt hallhatók Dávid zsoltáraival és a középkor imáival. Négyezer év két órában.

 

Helyszín és időpont: Erkel Színház, 2018. november 7. 

 

Előző

A Hammond-orgona mezítlábas királynő...

Következő

Boban Markovics koncert...

Kövess minket!