2018. Október 24. | Salamon
Előző

Kepes Ágnes: Sün Peti újabb kalandjai...

Következő

Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságo...

Sarah Perry - Az essexi kígyó

1893, London. Amikor Cora Seaborne és Francis nevű fia megérkezik Essexbe, ott az a szóbeszéd járja, hogy az egykor a lápvidéken garázdálkodó s emberéleteket követelő mitikus szörny, az essexi Kígyó újra feltűnt Aldwinter egyházközségének partjainál. Lelkes természetbúvárként Corát tűzbe hozza a hír, hisz talán egy eleddig ismeretlen állatfaj példányáról van szó. A lény nyomait követve ismerkedik meg Aldwinter papjával, William Ransome-mal, akivel ellentmondásos érzelmeket táplálnak egymás iránt, míg végül a legváratlanabb módon alakítják át a másik életét.


Az essexi kígyó az 1890-es években játszódó történelmi regény, amelyet eredetisége, nyelvi gazdagsága és kiváló jellemábrázolásai tesznek az év talán legzseniálisabb művévé. Jóllehet Will és Cora jelentik a történet tengelyét, Perry számos további figyelemfelkeltően megrajzolt figurát épített bele a regénybe. …Az emberi viselkedést és motivációkat bölcsességgel megítélő, jellegzetes, korhű stílusban megírt Az essexi kígyó az elmúlt évtized legemlékezetesebb történelmi regényeinek egyike. (Nick Rennison, Sunday Times)


Az essexi kígyó című könyvet számos irodalmi díjra jelölték, megjelenése óta több mint egy éve az eladási listák elején szerepel a könyv az Egyesült Királyságban. Mint elsőszámú bestsellert és a 2016-os Waterstones Book of the Yeart Az essexi kígyót további nyolc díjra jelölték, köztük a 2017-es Costa Könyvdíjra és a 2017-es Bailey’s Women’s Prize for Fictionre.

 

A könyv remek kritikákat kapott mind azt írótársaktól mind a legjelentősebb lapok kritikusaitól:

Kendőzetlenségében magával ragadó regény, melyben vágy és hit gabalyodik egymásba a lápon, de az igazi csoda a barátság. Sarah Perrynek megvan az a rendkívüli adottsága, hogy elkövesse a prózával az elképzelhetetlent - más szóval olyan író, aki érti az életet. (Jessie Burton, a Babaház úrnője és a Múzsa című könyv szerzője)

 

Az essexi kígyó élvezetes olvasmány: egy rendkívül tehetséges szerző intelligens, magával ragadó munkája. (Sarah Waters, A szobalány című könyv szerzője )

 

Ettől a könyvtől vágyat kapunk rá, hogy jobb emberré váljunk. (Justine Jordan, The Guardian)

 

Egy valódi mélységgel bíró történelmi regény... Perry fantasztikusan ír, figyeljünk hát oda rá! (Steven Cooper, The Bookseller)

 

Egy napon ebből a könyvből még remek BBC sorozat születik… Perry csodálatos elbeszélő, aki egyedülálló tehetséggel varázsolja furcsává a hétköznapit. Perry mesterien sző össze fényt és sötétséget, ami a gótikus tradíció területén szerzett komoly szakmai jártasságának köszönhető. (Oliver Moody, Times)

 

Pompás olvasmány a vakációra. Csavaros történelmi románc… (Vogue)

 

Ellenállhatatlan mű… Perry prózája csodaszép… a stílus telitalálat… Érződik rajta Mary Shelley, Bram Stoker, Wilkie Collins, Charles Dickens és Hilary Mantel hatása… A legjobb regény, amelyet az utóbbi években olvastam. Az a fajta írásmű, amely ráébreszti az embert a világ és történelmünk furcsaságaira. (Charlotte Runcie, Daily Telegraph)

 

Gazdag, üdítő… poétikus történet a racionalitás és a babonaság háborújáról, vágy, moralitás és intellektus küzdelméről, és a késő viktoriánus kori társadalom reformereinek harcáról. (Elizabeth Buchan, Daily Mail)

 

Perry viktoriánus gót elemeket a dickensi érzékenységgel elegyítő második regénye a csodás frissességével lepi meg az olvasót. (Stephanie Cross, Observer)

 

 

Előző

Kepes Ágnes: Sün Peti újabb kalandjai...

Következő

Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságo...

Kövess minket!