2019. Január 17. | Antal, Antónia
Előző

Sarah Winman: Bádogember...

Következő

Naomi Alderman: A hatalom...

Jim Crace: Az utolsó aratás

Az aratás utáni nap az eldugott angol falu lakói számára a jól megérdemelt pihenés és lakomázás napja. Az eget azonban két füstfelhő csúfítja el, és az örömteli várakozást riadalom és gyanakvás váltja fel.


Az egyik füstfelhő a gazda felgyújtott pajtáját jelzi, a másik a jövevények tüzét, akik az újonnan elfogadott földtörvény értelmében azt remélik, így szerezhetnek jogot a maradásra.A falusiak szemében a két tűz nem lehet véletlen, az erőszakos tűz erőszakos jövőt sejtet. Ráadásul egy másik idegen is érkezik a földesgazda meghívására, hogy kimérje és feltérképezze a földet. Jelenléte még a földfoglalókénál is nagyobb fenyegetést jelent.A felgyorsult és megállíthatatlan események hatására a falu élete hét nap alatt szétesik, az aratás örömét füst és félelem keseríti meg, ártatlanok szenvednek büntetést, és beköszön a halál.


Jim Crace különös, lírai prózában ecseteli, a pásztori idill hogyan hullik szét a gazdasági fejlődés nyomása alatt. A történet időtlen és felkavaró, a gyönyörűen megidézett világ pedig jóval azután is velünk marad, hogy a könyvet letettük.
  

A könyv ragyogó kritikákat kapott a világ legjelentősebb kritikusaitól:
„Az utolsó aratás J. M. Coetzee legjobb művét, A barbárokra várva című regényét idézi. Crace a radikális zűrzavar egyik legnagyszerűbb megformálója, bizonytalan, kérlelhetetlen korunk tökéletes krónikása.” (The New York Times Book Review)
 „Crace legcsábítóbb és lebilincselőbb regénye.” (New Statesman)
 „Megható történet egy zárt világról és a tragikus, elkerülhetetlen összeomlás felé menetelő, egyszerű lakóiról.”  (Wall Street Journal)
 „Rettenetes, lírai szépségű könyv, semmilyen más regényhez nem hasonlítható.”(Spectator)
 „Az egyén és a közösség fizikai és érzelmi kisemmizettsége ma is ugyanolyan érvényes politikai probléma, mint a regényben bemutatott korban.” (Guardian)

 

Előző

Sarah Winman: Bádogember...

Következő

Naomi Alderman: A hatalom...

Kövess minket!