2020. November 30. | András, Andor
Előző

Golenya Ágnes Éva: Hollywood, Meta-sze...

Következő

Douglas Preston–Lincoln Child: Halotti...

James Gould-Bourn tollából: Szívedbe cammogva

Az elsőkötetes angol születésű, Litvániában élő szerző könyve telitalálat, amely egyszerre csal mosolyt az olvasó arcára és fakaszt könnyeket a szeméből. Az alaptörténet - amely egy feleségét, illetve édesanyját elveszítő apa és fia gyászának feldolgozásáról és újbóli egymásra találásáról szól - akár szokványosnak is nevezhető, ám James Gould Bourn narratívája az alapkonfliktus megoldása köré olyan csodálatos mesét sző, amely a szereplőket örökre szívünkbe zárja.

A bevándorló hátterű apa és fia harca a befogadásért, a megélhetés biztosításának bizonytalansága a fejlett fogyasztói társadalom vívmányainak álarca mögött egyben maró szatírával fűszerezett, időszerű társadalomkritika, amely a szórakozás mellett gondolkodásra és olykor önvizsgálatra ösztönöz.

Danny élete romokban hever. Feleségét egy éve vesztette el egy autóbalesetben, fia, a tizennégy éves Will pedig a tragédia óta nem beszél. A csapások ezzel még nem értek véget: a férfit hamarosan a munkahelyéről is elküldik, emellett tartozik a főbérlőjének, aki megfenyegeti, hogy eltöri a lábát, ha nem fizet. Dannynek pénzre van szüksége, méghozzá gyorsan, azt teszi tehát, amit mindenki más tenne az ő helyében: utolsó fontjai egy szakadt jelmezre költi, és táncoló pandának áll.

Megalázó, ám a kezdeti nehézségek után meglepően jól fizető munkanapjainak egyikén szemtanúja lesz, hogy a fiát nagyobb gyerekek csúfolják a parkban. Elkergeti őket, Will pedig ennek hatására első alkalommal szólal meg az anyja halála óta. Danny örül, hogy végre vigaszt nyújthat a fiának, ugyanakkor attól fél, hogy Will ismét bezárkózik, ha felfedi a kilétét. Vajon sikerül Dannynek elnyernie a fia bizalmát és rendbe hozni zűrös életüket, mielőtt a brutális főbérlő véget vet a táncnak?

 

Előző

Golenya Ágnes Éva: Hollywood, Meta-sze...

Következő

Douglas Preston–Lincoln Child: Halotti...

Kövess minket!