2018. November 18. | Jenő
Előző

Sári Edina: MeNŐpauza...

Következő

Michael Chabon - Ragyog a hold...

Colson Whitehead - A föld alatti vasút

Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen, az élete maga a pokol – és talán senkinek sem annyira, mint neki. Anyja ugyanis magára hagyta a fiatal lányt, ráadásul barátai sincsenek, hiszen a rabszolgákat nem csupán az ültetvényesek sanyargatják, de azok is gyötrik egymást, kegyetlenül, brutálisan. Cora végül arra jut magában, hogy nincs más lehetősége, mint a szökés. Amikor először hall a föld alatti vasútról, erről a rabszolgák északra menekítésével foglalkozó titkos szervezetről, elhatározza, hogy bármi történjék is, útnak indul. Azt azonban nem is sejti, milyen hosszú és gyötrelmes lesz ez az út… 

 

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye, A föld alatti vasút (The Underground Railroad) az 1800-as évek Amerikájába viszi az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak szóval és tettel, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál – a feketék élete ugyanis sokak szemében nem annyira értékes, mint fehér embertársaiké. 

 

A kötet az elmúlt év talán legnagyobb irodalmi szenzációja és egyik leghangosabb könyvsikere volt, melyből a hírek szerint az Oscar-díjas Holdfény című film rendezője, Barry Jenkins készül sorozatot forgatni. A kötet számos elismerésben részesült, Nemzeti Könyvdíj (USA), 2016!, „Az Év Könyve”, Amazon.com, 2016!, The New York Times-bestseller, 2016!, „Az Év Könyve”, The New York Times, 2016!, „Az Év Könyve”, Goodreads, 2016!, végül pedig Pulitzer-díj, 2017!

 

 

Előző

Sári Edina: MeNŐpauza...

Következő

Michael Chabon - Ragyog a hold...

Kövess minket!