2020. Július 09. | Lukrécia
Előző

Gallery Weekend Budapest 2020...

Következő

Átszűrődő bizonyosság...

The dead web-the end

A kortárs művészeti gyakorlat részét alkotják a technológiai újításokhoz kapcsolódó munkák, amelyeket „médiaművészetnek”, „újmédia-művészetnek” vagy „digitális művészetnek” nevezünk. Ezek a technológiák, legyen az IT, elektronika, robotika, hálózati kapcsolatok vagy az analóg és a digitális határán lévő hibrid rendszerek, kiapadhatatlan forrásai a kortárs művészet megújulásának.

 

A Dead Web – A vég című kiállítás azokra a kanadai, svájci és magyar művészekre fókuszál, akiknek a munkái ebbe a csoportba tartoznak és egy olyan irányzatot alkotnak, amely olykor perifériára szorul a hagyományos művészeti gyakorlatokkal szemben. Arról kíván számot adni, ami napjainkban és a jövőben történik a különféle kreatív technikák felhasználásával.

 

A Dead Web kiállítás az internet kapacitásának potenciális végét vetíti előre, ami a 2015-ös Royal Society Symposium témája is volt. 2023-at vizionálunk képzeletben, ahol az internet még alig 25 éves életkorában omlana össze. Kísérletet teszünk az ezt követő időszak bemutatására, valamint a gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatásának megjelenítésére.

 

Vajon mindez csak üresen hátra maradt szerverek és elektronikai hulladékok tengerét jelentené? Digitális tartalmak nélküli képernyők tömegét? Létezhet-e az internetet feltámasztását utánozó gép? Vagy van-e lehetőség manuálisan újra létrehozni az internet?

A művészektől kiállított munkák ebből a feltevésből kiindulva vizsgálják az internethez köthető kapcsolatunkat, tágabb értelemben pedig a közösségi kapcsolat fogalmát mint a világgal való érintkezést.

 

A kiállítás az internet utáni világ bemutatásába próbálja bevonni a közönséget. Az utópisztikus törekvésben a Ludwig Múzeum együttműködő partnere a Molior kanadai médiaművészeti szervezet.

Helyszín és időpont: Ludwig Múzeum, 2020. január 24. – április 26.

Előző

Gallery Weekend Budapest 2020...

Következő

Átszűrődő bizonyosság...

Kövess minket!