2018. Július 21. | Dániel, Daniella

Színek és formák – Kocsis András kiállítása

Kocsis András Sándor reneszánsz-vágyú ember. Folyamatos kutatás, keresés, vágy-kitöltés és izgatott tevékenykedés. A kíváncsiság rabszolgája. Rajzol, fest, könyvkiadót igazgat, politizál, fényképez, kiszolgál és kiszolgáltat. És szobrokat csinál, agyagot gyúr, fakéssel agyagot hámoz, töprengő ujjbögyökkel fülkagylót, csigaházasat, gödröt, kúpot, szögletet szem-hasítékot nyom, szúr, vonalaz az agyagba. Pedig nem ez a tanult mestersége. És milyen elgondolkodtató és megrendítő ez az áhítat és szorgalom.”

 

Juhász Ferenc, a koszorús költő így láttatja jóbarátját, akinek a festészet és a szobrászat iránti érdeklődése már kamaszkorában megmutatkozott. Később a diaképek világa vonzotta, ezt a fotózás szenvedélye váltotta fel. Miközben végzett iskolái szerint kereskedelmi üzemgazdász, szociológus, 1990 óta pedig a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

 Magvas teendői mellett sem –ki tudja, hogy jut rá ideje - nem hagyott fel az alkotómunkával sem. Műveit az utóbbi években tucatnyi kiállításon mutatták be, többek között az Országos Portré Biennálén. Brüsszelben, az Európa Parlament Horn Gyula terme előtt is az ő bronzalkotása látható a hajdani miniszterelnökről. Ugyancsak közösségi terekre tervezte Fejtő Ferenc, Ördögh Szilveszter és Rodolfó bronzba álmodott portréját.

 

Megmagyarázhatatlan belső vágy készteti arra, hogy megörökítse a körülötte lévő világot. A megismételhetetlen pillanatot és életérzést.  „ Megállíthatatlan gyönyörűséggel és gondolom: kínlódással gyúrja mellszoborrá, horpadásos ragyogássá csípett és csipkézett fejekké élő kortársait: a festőt, a tudóst, a politikai gondolkodót, a művészettörténészt, az írót, a költőt, társait és barátait. Az élőket és az új halottakat. Kívánom: folytassa, abba ne hagyja, amíg a halál össze nem szorítja jeges markával megvénült emberszívét”. (Juhász Ferenc)

 

Helyszín és időpont: Örkény István Könyvesbolt, 2017. szeptember 8 - október 14. 

.
Kövess minket!