2018. Október 16. | Gál
Előző

Anna – Változatok székely asszonysor...

Következő

Keretek között...

Sagmeister Laura kiállítása

Két bagoly
Sagmeister Laura alkotótevékenységének fontos jellemvonása a festészeti akció figyelembevétele, az általa kezelt anyagok természetének érvényre juttatása. E közös, egymástól függő, interakció által született festészet gyakran a tachizmus, vagyis a foltfestészet tárgykörébe tartozik, így a szerző ennek a művészeti irányzatnak egyik ritka vajdasági képviselője.

 

A több önálló és számos kollektív tárlaton résztvevő szabadkai származású, jelenleg magyarkanizsai festőnő a festéket nemcsak színértékként kezeli, hanem konkrét anyagként – számára elementáris, drámai erő nyilvánul meg a nyersen hagyott papírban vagy vászonban is. Ezzel egyrészt az érzéki, archaikus erőket mozgató tartományba vonja a nézőt, másrészt a Vajdaságban már korábbról kiemelkedő informel alkotókkal és művészettel rokonítható a művészeti tevékenysége. Ősi erőt sugározó műveinek ihletforrása az itteni táj, életérzés és a mindennapi történetek.

 

Az alizarin krapplack-nak nevezett, nőies attitűddel rendelkező festék bőséges használata egyedivé teszi alkotásait, és szinte alkotó védjegyévé vált. Képein emberi és állati figurák, növények és őslények jelennek meg, sokszor csak árnyékszerűen, mint a materiális és metafizikus egység jelzője, vagy mint hús és lélek egymástól elválaszthatatlan egységeként. Pályafutását a 90-es évektől több formai és tartalmi átalakulás követett, amit a vajdasági közönség több egyéni tárlat formájában kísérhetett. Az itt kiállított anyag őszinte, autentikus volta, művészi színvonala kellő figyelmet és elismerés érdemel, mint ahogy a festőnő korábbi alkotótevékenysége is.

 

Sagmeister Laura 1969-ben született Szabadkán. 1999-ben diplomázott az újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Karának Festészeti Szakán. 2000-2003 között a pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán vett részt doktori mesterképzésben (DLA). Első önálló tárlatára 1992-ben került sor Szabadkán. 

Helyszín és időpont: Forrás Galéria, 2017. november 23.– december 5.

Előző

Anna – Változatok székely asszonysor...

Következő

Keretek között...

Kövess minket!