2019. Február 19. | Zsuzsanna
Előző

Frida Kahlo...

Következő

Isten nő...

Normcore – Akadálymentes divat

A tárlat végtaghiánnyal- és mozgáskorlátozottsággal élők számára készült divatos ruhákat mutat be, melyek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kurzusán készültek, az érintettek bevonásával. A divattervekből és azok dokumentációiból rendezett kiállítást az egyetem egyik kutatólaborja, a MOME TransferLab jegyzi.

 

A TransferLab a fogyatékossággal élők támogatását, társadalmi láthatóságának erősítését elsődleges céljának tekinti, melyhez a labor újszerű, útkereső oktatási programjai adják a hátteret. A labor ezeket a célokat a tervező szakokkal szorosan együttműködve valósítja meg.

 

Részletek a kiállításról

A „Normcore” a kortárs divatelmélet kifejezése, mely a végletesen egyszerű, szélsőségesen „normális” öltözködés eszköztárát írja le. De vajon létezik-e normális test? Mi a normális? Meddig terjed a felelősségünk abban, ahogy ezeket a fogalmakat a társadalom formálja? Annyi bizonyos, hogy a ruhatervezésnek óriási szerepe, kommunikációs feladata és lehetősége van e párbeszéd alakításában.

 

Az úgynevezett  „egészséges test” csupán egy mesterséges kép, amely a fogyatékosságot a normálistól eltérőnek jelöli. Miközben a fogyatékosság nem betegség, hanem állapot, ami azon környezeti és szociális akadályok következménye, melyeket a többségi társadalom állít fel. Fogyatékkal élünk olyankor is, amikor bármilyen átmeneti vagy időskori fizikai állapot miatt elesünk olyan lehetőségektől, amelyek a társadalom minden tagját megilletik. Ezek a helyzetek sokszor a minket körülvevő tervezett környezetből adódnak, tehát emberi döntések eredményei. Egy ilyen felelős döntés többek között a divattervezés is.

 

A tárlat olyan divatterveket mutat be, melyek az érintettek számára, az ő aktív részvételükkel készültek. A végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényeire szabott ruhák teljes mértékben funkcionális, viselhető darabok. Létük a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinket kérdőjelezik meg. A tárlat az érintett modelleket szerepeltető divatfotókkal szeretné megmutatni, mi történik akkor, ha a ruhatervezés valódi igényeket követ, és jelentésteli gesztusokkal beszél a viselőjéről. A divatfotókat skiccek, videóinterjúk és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődő minél teljesebb képet kapjon a tervezési folyamatról.

 

Helyszín és időpont: Allee Bevásárlóközpont Aula, 2018. június 4. – június 10.

 

Előző

Frida Kahlo...

Következő

Isten nő...

Kövess minket!