2019. Január 22. | Vince, Artúr
Előző

„Összetevők”...

Következő

Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malko...

NEW ERA – Horváth Lóczi Judit kiállítása

A kiállítás Horváth Lóczi Judit sokoldalú pályafutásának a tízéves jubileumi szinopszisa, amely a művész legújabb munkáit mutatja be. A kiállítás fókuszában tematikailag összekapcsolódó festmény- és objekt-sorozatok, valamint az alkotások hátterében megbújó vázlatok lesznek.

 

A kiállításon a 2017-es For Simon, Circles Around Me, Maslow, Weaker és Precious Time műcsoportok, továbbá a 2018-ban készült legújabb munkák lesznek láthatók. Mind egy-egy problémakör köré szerveződnek, és a művész egyéni látásmódján keresztül öltenek testet, van olyan alkotás, amelyet a futás okozta térbeli mozgás, akad, amit az anyasággal járó életmódváltozás ihletett. A geometrikus és organikus formák, a semleges és neonszínek, a merev és légies alakzatok, valamint az áttört és tömör vásznak elsőre látszólag ellentétes hatásokat keltenek, azonban Horváth Lóczi munkáiban mégis mesteri kiegészítői egymásnak. A művész ösztönösen jól alkalmazza az éles kontrasztok harmóniába kerülését, ami belső indíttatás nála: maga az alkotás folyamata is egyfajta összhang teremtésére való törekvés, a belső béke megtalálása.

 

A kiállításon a hagyományos, falakat kitöltő struktúra mellett egyedi, külön erre az alkalomra tervezett installációval is készülnek, amely oldottabb és körüljárható formában tárja a látogatók elé ennek a különleges anyagnak a hangulatát. A Faur Zsófi Galéria semleges, white cube terei jó terepet biztosítanak Horváth Lóczi kirobbanó erejű műveinek. A rendezők célja, hogy ne csak a művészetkedvelő közönség figyelmét keltsék fel, hanem az épp véletlenül az utcán arra sétálók érdeklődését is, amit a kirakat felé orientált installációval (is) szeretnének elérni.

 

Emellett a kiállítás egyik különlegessége az alkotói folyamat első lépcsőfokát reprezentáló vázlatok bemutatása lesz, amelyek éppolyan értékes elemei a munkának, mint maga a végső formájában létrehozott műtárgy. Ezek a papírra vetett első gondolat foszlányok jelentik a kiindulópontot egy hosszú és átgondolt tervezési és alkotói folyamatnak, amelyek izgalmas betekintést engednek a kulisszák mögé.

 

A kiállítás időtartama alatt különböző programoknak is teret adnak: lesznek tárlatvezetések, amelyeken a műveken túl a művésszel való találkozás lehetősége is adott lesz, ezenkívül a kiállításhoz kapcsolódó, és azzal párhuzamosan megjelenő katalógus bemutatójára is sor fog kerülni egy pódiumbeszélgetés keretén belül. A programok célja, hogy Horváth Lóczi Judit alkotásain keresztül barátságos és emészthető formában hozzák közelebb a közönséghez a kortárs képzőművészetet.

 

NÉVJEGY

Horváth Lóczi Juditról némi kitérővel (tanulmányaiban tájépítészet, reklámgrafika, színdinamika, művészeti menedzser és grafikai képzés is szerepel) jutott el az autonóm művészet világába, amely immár tíz éve fő alkotótevékenysége. Pályája az elmúlt tíz évben töretlenül halad előre: számos csoportos és egyéni kiállításon van túl, amelyet a szakma  a 2015-ben neki ítélt Barcsay díjjal is elismert. Legutóbbi sikeres pályázati eredménye (2017-2018) a Budapest Art Mentor programban való részvétel, amely fiatal és tehetséges képzőművészeknek nyújt előrelépési lehetőséget.

 

Horváth Lóczi munkáit kezdetben a figurális ábrázolás jellemezte, amely jól látható ívben, fokozatos absztrahálással érte el mostani fő kifejezésformáját, a geometrikus absztrakciót. A művész a festészet és szobrászat határait feszegetve, a két területet sokszor összemosva teremti meg egyedülálló vizuális nyelvezetét, amelynek fő hívószavai a geometria, a dinamika, a ritmika és a fény-árnyék hatások. A térbeli kiterjedéssel (is) rendelkező festmények hordozói előre megtervezett és formázott vászon konstrukciók, amelyek mértani merevségét az élénk színhasználat és a mindezek ellenére rendkívül intuitív alkotásmód ellensúlyoz.

 

Műveit akár naplóbejegyzésekként is értelmezhetjük, melyek számot adnak élete mozzanatairól. Egyes alkotásait kedvenc hobbija, a futás inspirálta, míg a Circles around me című sorozatát két kisgyermeke és az anyasággal járó életmódváltozás ihlette.

 

Helyszín és időpont: Helyszín és időpont: Faur Zsófi Galéria, 2018. március 22. és április 25.

Előző

„Összetevők”...

Következő

Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malko...

Kövess minket!