2020. Július 04. | Ulrik

Nálunk, vidéken

A mostanihoz hasonló átfogó anyaggal Bukta Imre legutoljára 2012-ben a Műcsarnokban jelentkezett. A kiállítás a rendszerváltás utáni leglátogatottabb egyéni kortárs kiállítás lett a maga 25 ezer nézőjével.

 

A rendezők elmondása szerint a mostani bemutatkozást egyrészt a műfaji sokszínűség jellemzi, hiszen fotókkal, grafikákkal, festményekkel, videóinstallációval, szobrokkal is találkozhatunk, másrészt pedig egy időbeli széles spektrum, hiszen a 70-es évek korai munkáitól kezdve a legfrissebb, tavaly készült műveket is megtekinthetjük. 

A tárlat megnyitóján, melyre egy performance keretében kerül sor, szintén bemutatásra kerül Bukta Imre új könyve is, mely a kiállítással azonos címmel (Nálunk, vidéken) jelenik meg. A kemény borítású, 180 oldalas könyv színes reprodukciókkal tematikus válogatásokon keresztül mutatja be Bukta primer környezetére és emlékeire épülő világát, amely egyszerre a vidéki magyar valóság és Bukta sajátja.

 

A könyv fő tanulmányát Földényi F. László jegyzi, de emellett egyedi ötletként olyan személyes jellegű, a művészt közelről bemutató írásokkal is találkozhatunk, melyeket olyan személyek írtak, mint a művész párja, korai példaképe, gyűjtője, műkereskedője, kollégája vagy barátai.

 

„...úgy paraszti, hogy már nem paraszti, úgy vidéki, hogy nem vidéki, úgy mezőgazdasági, hogy ipari is.“ (Földényi F. László)

 

Helyszín és időpont: Kieselbach Galéria, 2019. január 24 – február 17.

Kövess minket!