2017. December 18. | Auguszta
Előző

„Mentés másként…”...

Következő

Lee Se Lee Yong...

Minőség és szenvedély – Dalitól Kádár Béláig

Kádár Béla alkotása

Erika és Imre Kukri magángyűjteménye egy Dali litográfiával kezdődött 1983-ban. Mivel mindketten művészetkedvelők, gyűjteményüket folyamatosan bővítették újabb és újabb műalkotásokkal. Bár több millió eurós műalkotások megvásárlására nem volt lehetőségük, arra azonban mindig törekedtek, hogy olyan alkotások kerüljenek a birtokukba, amelyek magas művészi színvonalat képviselnek. Számukra elsődleges a minőség, erről a mai napig nem mondtak le.

 

A folyamatosan bővülő gyűjteményük a XX. századi magyar és nemzetközi művészektől származó olaj/vízfestményekből, grafikákból és kisplasztikákból áll. Két főbb vonulat érhető utol gyűjteményükben, egyrészt – elismerve szülőhazájuk művészetét – kimagasló tehetségű, nemzetközileg is jegyzett magyar művészek (Barcsai Jenő, Kádár Béla, Kemény Zoltán, Victor Vasarely) remekei, másrészt a nemzetközileg elismert művészek (Sonia Sekula, Otto Nebel, Leu Leupi, Max von Moos, Robert Schürch, Albert Gleizes, Gottfried Honegger, stb.) alkotásai. A gyűjtemény gerincét a jó minőségű svájci expresszionista képek (Ignaz Epper, Fritz Pauli, Gregor Rabinowits, stb.) alkotják.

 

Több évtizedes gyűjtői tevékenységük elismerése, egyben gyűjteményük minősítése, hogy több képük is ki volt állítva különböző múzeumok kiállításain, többek között a Kunstmuseum Luzernben, a Kunsthaus Zürichben, a Guggenheim Museum N.Y-ban.

 

Helyszín és időpont: Svájc, Wettingen, Gluri Suter Haus, 2017. március 12 – június 25., tárlatvezetés, 2017.  április 9. 11:00 és június 11. 11:00

 

Előző

„Mentés másként…”...

Következő

Lee Se Lee Yong...

Kövess minket!