2017. November 19. | Erzsébet
Előző

Toguro 40...

Következő

Autók és festmények találkozása...

Huszadik századi protestáns életutak

A Rákosi-rendszer idején állami nyomásra bezárták a Sárospataki és Pápai Theológiai Akadémiát. A diákok, akiknek Debrecenben kellett folytatni tanulmányaikat, ebbe nem törődtek bele, csónakba ülve, titokban visszaszöktek Patakra. Közülük többen súlyos árat fizettek ezért. A sárospataki „exodus" csak egy azok közül a történetek közül, amelyek a 20. században protestáns életutakat törtek ketté. Mi várt a pártállamban a lelkészekre, családjukra, az egyházi iskolákra, tanáraikra, a gyülekezetek aktív tagjaira? Mi történt, amikor a rendszerváltás után újra megnyílhattak a protestáns iskolák, újra szabaddá váltak az egyházak?

 

A Magyar Nemzeti Múzeum IGE-IDŐK – A reformáció 500 éve című nagyszabású tárlata kísérő kiállításában olyan filmeket, fotókat tekinthetünk meg, amelyek segítségével megérthetjük, átélhetjük, hogyan hatottak a protestáns egyházakra, híveikre a 20. század sorsfordító eseményei. A filmek az elmúlt években készültek, így a neves intézmények, családok, személyiségek sorsát egészen napjainkig elkísérhetjük, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében.

 

A Ráday Gyűjtemény Filmes Műhelye 2014 óta forgat dokumentumfilmeket a Magyar Református Egyház 2021. századi történetének jelentős személyiségeiről, pillanatairól. (Munkatársak: Németh Annamária operatőr, Kádár Anna vágó, Victor István lelkész, Hosszú Gyula tanár.) Az életútinterjúk és a dokumentumfilmek a Károli Gáspár Református Egyetem, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteménye és a Calvin János Teológiai Akadémia megbízásából, az Erdélyi Református Egyházkerülettel és az Erdélyi-Múzeum Egyesülettel együttműködésben készült.

 

A kiállításhoz programsorozat is kapcsolódik. 2017. május 2. és 7. között rendezik meg a ReFilm – Protestáns dokumentumfilmek hete, ahol a közönség megismerkedhet a filmek szereplőivel és alkotóival.

 

 

Helyszín és időpont: Magyar Nemzeti Múzeum, József nádor-termek,  megtekinthető 2017. november 5-ig

Előző

Toguro 40...

Következő

Autók és festmények találkozása...

Kövess minket!