2018. Július 21. | Dániel, Daniella

Cipőmágia – A hágai Virtuális Cipő Múzeum kiállítása

Puszta lábvédő és divat funkciójukon túl a cipők identitást, csoporthoz való tartozást és a viselőjük személyiségét egyaránt magukban hordozzák. Ezenkívül jelentős kreatív lehetőséggel is bírnak.

 

Formatervezők kezében a divatos mindennapi tárgy látványos és egyedi, autonóm plasztikai művé vagy limitált kiadású lábbelivé változik. A jelen kiállításhoz a cipőkre különböző szempontból tekintő, különféle nemzetiségű művészek és formatervezők művei közül válogattunk. A cipőtervezés változásokon ment át és az utóbbi években különösképpen az ipari formatervezők, építészek és művészek érdeklődését is felkeltette.

 

Amíg az egyik az anyagkutatás és technika szempontjából közelíti meg, a másik számára a felépítés és a kifejezés az elsődlegesen fontos. Vajon attól cipő-e a cipő, ha ténylegesen lehet használni, vagy már önmagában attól, ha az ember lábára illeszkedik? Vajon tíz év múlva is szükségünk lesz a bőrre, mint anyagra? Öt év múlva reggeli alatt kinyomtathatunk-e majd egy pár cipőt?

 

Ez a kiállítás konceptuális, sokrétű műveket mutat be, amelyekre az ember felkapja a fejét, mivel annyival többről szólnak, mint egy pár hordható cipőről. Szeretnék a cipők iránt érzett, egy kis bolondsággal vegyített szenvedélyünket a közönséggel is megosztani.

 

kiállító művészek: Charlotte van ALEM (NL) Thomas BATA Egyetem: Frederika MOTÚZOVÁ,  Jana GARZINOVÁ, Barbora PONÍŽILOVÁ (CZ),  René van BERG (NL), Lotte de BOER (NL), Jo COPE (UK), Erik COX (NL), Joyce de GRUITER (NL), Zaha HADID (IQ-UK) Carolin HOLZHUBER (A), Jan JANSEN (NL), Karin JANSSEN (NL), KÁLDY Júlia (HU), Kei KAGAMI (J), ONA B (A), PAPP Laura (HU), PAULOVICS Dóra Ivonn (HU), Ike van der PLAS (NL), Peter POPPS (NL), Elisabeth THORSEN (N), TÓTH-KERN Enikő (HU), Anna VASOF (GR), Ap VERHEGGEN (NL)

Kurátor: Liza Snook kurátor, a Virtual Shoe Museum alapítója, társkurátor: Joyce de Gruiter

Helyszín és időpont: Műcsarnok, 2017.szeptember 15 - október 22.

Kövess minket!