2019. Április 19. | Emma
Előző

Fotó ritkaságok...

Következő

Nagybányai művészportrék...

Blitz Galeria – Urban Heroes

Az „Urban Heroes” kiállítással a Blitz Galéria célja, hogy a magyarországi urban art szcénáról egy átfogó képet adhasson, így egyaránt teret kaptak az erősen rendszerkritikus thrash munkák, a finomabb, dekoratív alkotások és a mindezek kiindulópontjához, a graffitihez köthető képek is.

 

Életünk, munkánk, mindennapjaink óhatatlanul városi közeghez kötődnek, ahol az épített környezet, az utcák és homlokzatok, formák és színek is jelentősen hozzájárulnak aznapi hangulatunk alakulásához.

 

Magyarország nagyvárosainak falain a graffiti kultúra – igencsak megkésett – és máig kétes megítélésű térhódítása mellett egyre több figuratív, vagy épp absztrakt, de nagyon jellegzetes street art alkotás bukkan fel.

 

Egy alapvetően szociálisan érzékeny műfajról van szó, melynek megnyilvánulásai legtöbbször illegálisak, antikapitalista és pacifista rendszerkritikus üzeneteket fogalmaznak meg és sokszor groteszk módon kifejezett szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot. Polgárpukkasztó, explicit.

 

Az utóbbi évtizedek nyugat-európai trendjei a műfaj egyfajta kanonizálódását mutatják, az alkotások legális hordozókra kerülve, erejükből nem veszítve jelennek meg múzeumok falain és sokszor aukciósházak kortárs művészeti anyagaiban.

 

A londoni Bonhams árverezőház például 2008-ban tartotta meg a világ első tematikus urban art árverését, ahol az alkotások 99 %-a elkelt. Budapest csupaszon ásító, leharcolt tűzfalain egyre-másra tűnnek fel izgalmas murálok, melyek sokszor egykor illegalitásban dolgozó művészek munkájának gyümölcsei. Ezek a városi hősök színesítik mindennapjainkat, a munkába baktatva alkotásaikkal mosolyt csalnak arcunkra, pimasz szókimondásuk felszabadító és ha akarjuk, már együtt is élhetünk velük otthonunkban.

 

Helyszín és időpont: Blitz Galeria, megtekinthető: 2018. szeptember 21-ig

 

 

Előző

Fotó ritkaságok...

Következő

Nagybányai művészportrék...

Kövess minket!