2017. December 13. | Luca, Otília
Előző

Négylábú szeretetfutár...

Következő

Állati koncert egy állati jó helyen...

„Van művész vénád?”

A szervezők szerint a pályázat célja, hogy a középiskolás fiatalok olyan alkotásokat hozzanak létre az év témájához kapcsolódóan, amiben megtapasztalhatják a közös alkotás örömét – az ötleteléstől a tervezésen át a megvalósításig és a kész alkotások bemutatásáig -, vagyis mindazt, amire (bármilyen pályát is válasszanak a későbbiekben) a legnagyobb szükségük lesz, ha mestereivé akarnak válni az adott területnek. 

 

A pályázat olyan középiskolásokat hív versenybe, akik érdeklődnek a kortárs képzőművészet iránt, és van kedvük kipróbálni saját kreativitásuk és alkotókészségük határait kiteljesíthetik tettvágyukat, kielégíthetik kíváncsiságukat, miközben lehetőségük nyílik megosztani, megvitatni és megbeszélni másokkal is elképzeléseiket, s megtapasztalhatják a projekt megvalósítása során az együttműködés előnyeit és nehézségeit.

 

Emellett fontos szempontnak tartjuk azt is, hogy a résztvevők a folyamatban megismerkednek a kortárs kiállítóhelyek és galériák világával, hiszen a művészet és művészek kivételezett világáról annyi városi legenda kering mostanában, hogy nem árt néha a valóságra is rácsodálkozni.

 

A nemzetközi pályázatot és versenyt az idei évtől kezdve évente három országban – Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában – rendezik a Csehországban eddig megvalósult többéves példa alapján. A „Van művész vénád?” nyílt művészeti verseny 2009-ben indult Csehországban, ahol a prágai Nemzeti Galéria, a DOX Modern Művészeti Központ, a Galéria Rudolfinum és a Morva Galéria adják a pályázat támogatói hátterét. Emellett Csehországban a pályázat összekapcsolódik a legrangosabb kortárs ifjúsági művészeti díjjal, a Chalupecky díjjal. A győztesek megkapják a Művészeti Véna vándordíjat, és részt vesznek a júniusban Brnoban a Morva Galériában tartandó nemzetközi kiállításon és megmérettetésen.

 

Az idei téma: a „Határok“, kétségtelenül igen aktuális. Éppen ezért választották ezt a szervezők, akik szeretnének lehetőséget biztosítani a diákok számára arra, hogy elgondolkodjanak e fogalom jelentésén és jelentőségén, és minél szélesebb összefüggésben vizsgálják és dolgozzák fel a témát. Vagyis feldolgozhatják azt a napi aktualitásokkal összefüggésben, vagy az örök aktualitások – önmagunk, mások, személyiségünk, stb. – határainak vizsgálatával is.

 

A művészeti pályázatra 14 – 19 év közötti középiskolás fiatalokat várnak, akiknél természetesen nem elvárás, hogy bármilyen előzetes képzőművészeti tapasztalattal rendelkezzenek. Az elvárás pusztán az, hogy a résztvevők aktívan tanulmányozzák a lehetséges művészeti megközelítéseket és alkotó módon alkalmazzák azokat a saját projektjük megvalósítása során a minimum két emberből álló alkotóközösségükben, és valósítsák meg az éves téma alapján a saját művészeti projektjüket.

 

A téma feldolgozásának módjában a pályázók teljesen szabad kezet kapnak. Rajtuk múlik, milyen eszközökkel, milyen platformokon, médiumok felhasználásával végzik a feladatot - tradicionális területeken (pl. grafika, festészet, szobrászat) mozogva, a kortárs médiumok (video, foto, számítógépes animáció, stb.) eszköztárából válogatva, vagy ezeket szabadon elegyítve.

 

A pályázatra még lehet jelentkezni december 15-ig. (www.muveszivena.hu)

Előző

Négylábú szeretetfutár...

Következő

Állati koncert egy állati jó helyen...

Kövess minket!